Blogların markalar için son derece kilit bir noktada olduğu biliniyor. Kullanıcı yararına içerikler üreterek müşterileri içerikle satışa yönlendirmek isteyen markalar özellikle e-ticaret siteleri blog oluşturmayı ve güncel tutmayı ciddi anlamda önemsemeye başladı.
Dorğu kullanıldığı takdirde mevcut ve potansiyel müşterilerin dikkatini marka üzerinde toplamada konusunda son derece başarılı olan bloglar sayesinde yeni müşterilerin yanı sıra markaya bağımlı tüketiciler de oluşturulabilir. Günümüzde online mecralarda fazla takipçisi olan markaların rakiplerine oranla bir adım daha öne çıktığı bir gerçek. Bloglar da bu noktada önemli bir rol oynayarak markanın faaliyet gösterdiği sektörde otorite olmasına katkı sağlayabiliyor. Bir bloga sahip olan e-ticaret girişiminin orta ve uzun vadede sağlam bir marka sadakati oluşturması kolaylaşıyor.
Aynı zamanda organik girilmiş ve müşterinin seveceği paylaşacağı içerik sizi google’dada üst sıralarda olmanıza yardımcı olucaktır, e-ticaret siteleri seo konusunda blogları çok aktif bir şekilde kullanıyor sebebi linkler ve yazılar aynı olduğu için sürekli güncelliği buralardan sağlıyorlar.
Peki, blog hazırlayacak olan e-ticaret siteleri nelere dikkat etmeli?
1) Markalar kendi reklamlarını yapmamalı
E-ticaret sitelerinin blog açmadan önce hangi konularda yazı yazılacağını netleştirmeleri blogun başarılı olabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bloglar, kullanıcıların keyifli zaman geçirebilecekleri ve öğretici içeriklerle kendilerini geliştirebilecekleri mecralar olduğu takdirde fayda sağlıyor. Sürekli markanın reklamının yapıldığı, basın bülteni şeklindeki içeriklerin paylaşıldığı bloglar ziyaretçilerin ilgisini çekmediği gibi itici gelebiliyor. Bu yüzden sürekli markayı öne çıkaracak türden içerik paylaşımı kesinlikle tercih edilmemeli.
2) Müşteriler ile iletişim kurmak şart
Markalar için kendilerini ifade etme noktasında önemli bir rol oynayan bloglar, markaya müşterileriyle iletişim kurmak, onların önerilerini ve sorunlarını dikkate almalarını sağlamak açısından faydalı olabiliyor.
Bu yüzden e-ticaret markalarının tek yönlü blog yayıncılığından ziyade etkileşimli, soru cevaplı bir blog yayıncılığı anlayışını benimsemesi gerekiyor. Markaların bünyesinde düzenli blog yazacak personel istihdam etmemesi, bloglardaki etkileşim ve iletişimi düşürüyor.
3)Düzenli blog paylaşımı yapılmalı
Blogların başarılı olmasında düzenli içerik üretimini benimsemek son derece önemli bir nokta. Sık ve düzenli içerik paylaşımında bulunarak hem sadık okuyucular hem de sadık müşteriler edinmek mümkün olabiliyor. Günümüzde blogu bulunan e-ticaret siteleri arasında düzenli içerik üreten olduğu gibi haftada 1-2 içerik ile durumu kurtarmaya çalışanlar da var. Bu noktada tüm mesaisini blog yazmaya ayıracak, içerik pazarlama ve SEO kavramlarına hakim olan çalışanların istihdam edilmesi önem taşıyor.
4)Satış odaklı içerikten uzak durulmalı
E-ticaret sitelerinin bloglarında direkt satış odaklı içerik sunmalarından ziyade satışa sunulan ürünler hakkında istitistikleri, rakamları ve infografikleri paylaşmaları daha doğru bir yaklaşım olacak. Bunların yanı sıra içeriktekş bazı anahtar kelimelere link verilerek okuyucuların yazıdan satış sayfasına geçişleri de sağlanabilir.
5) Samimi bir dil kullanılmalı
Blog yazılarında kullanılan dil, blogun başarılı olması açısından önemlidir. Blog yazılarının kurumsal ve soğuk ifadeler ile yazılması okur etkileşimini düşüreceği gibi markanın blog yoluyla satışlarını artırmasını da engeller. Bu yüzden samimi, imla kurallarına uygun ve ortalama uzunlukta blog yazılarının üretilmesi gerekir.
6) Değerli içerik üretilmeli
Müşterilerine blogunda değerli ve fayda sağlayıcı türden içerikler sunan e-ticaret markalarının zaman içinde iyi bir noktaya gelmesi mümkün. E-ticaret sitesinde yer alan ürün veya hizmet ile alakalı müşterileri bilgilendiren, onların başka yerlerde bulamayacakları nitelikteki içerikleri sunan e-ticaret siteleri blogları aracılığıyla daima trafik alacaktır. Özgün içeriğe sahip olan e-ticaret sitesi bloglarının arama sonuçlarında daha fazla görüntülendiği biliniyor. Bu yüzden üretilen içeriklerin tamamen özgün ve fayda sağlayıcı nitelikte olmasına, SEO uyumlu yazılmasına dikkat edilmeli.
7) Blog içerikleri ölçümlenmeli
E-ticaret sitelerinin blogları ve kendileri hakkında online mecralarda neler konuşulduğunu belli periyotlarda ölçümlemesi, blogların verimli olup olmadığını anlamak noktasında önemli. Bloga gelen ziyaretçilerin en çok hangi içeriklere ilgi gösterdiğini ve hangi gün ve saatlerde aktif olduklarını öğrendikten sonra içerik pazarlama stratejisi geliştirmek açısından önemli bir husus.
Örn. Morhipo, Markafoni, Trendyol gibi e-ticaret platformları düzenli bir şekilde blog içerikleri üreterek müşterileri ile marka sadakati sağladıkları gibi yeni müşteriler de kazanıyor.
Bir başka yazıda görüşmek üzere esen kalın 🙂
Mükemmel bir içerik. Teşekkürler Emre hocam.
Teşekkür ederim Ayhan Hocam..