Girişimcilik, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de son yıllarda en çok yükselen kavramların başında geliyor. İnternet girişimlerinin diğer girişim türlerine göre daha kolay bir şekilde hayata geçirilmesi, pek çok gencin büyük bir hevesle girişimciliğe soyunmasına sebep olsa da girişimlerinin birinci yaşını kutlayabilenlerin sayısı çok fazla değil. Türkiye’de girişimcilik üzerine verilen eğitimlerin yeni ve yeterince yaygın olmaması, başarısız girişimlerin artmasının en önemli sebeplerinden biri.
Peki, girişimcilerin en önemli yaptığı hatalar nelerdir 7 tanesini sizlere sunmak isterim ;
1) İş fikirlerinin uygulanabilirliğine dikkat etmemek
Girişimcilerin birçoğu, iş fikirlerinin mükemmel olduğuna inanıyor ve projelerine “kesin tutar” mantığı ile yaklaşıyor. İş fikirleri hayata geçirmeye gelince durum farklı oluyor ve birçok aksaklık ortaya çıkabiliyor. Girişimci adaylarının sadece kâğıt üzerindeki iş fikirlerine değil uygulanabilir iş fikirlerine yoğunlaşmasında fayda var.
2) İş planına sahip olmamak
Girişimcilikte başarı için bir iş planına sahip olmak çok önemlidir. İş planına sahip olmayan bir girişimcinin bir noktadan sonra tökezlemesi normaldir. İş planı yapmadan bir işe başlamak, o işin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur. Bu yüzden her girişimcinin bir iş planı olmalı ki ilerleyen süreçte karşılaşılan sorunlar profesyonel bir şekilde çözülebilsin.
3) Mali ve hukuki konuları önemsememek
Girişimcilerin en çok üzerinde durması gereken konulardan biri de mali ve hukuki konulardır. Hayata geçirilmesi planlanan girişim ile ilgi mali ve hukuki konuların bilinmesinde fayda var. Yanlış atılacak adımlar birtakım cezalara neden olabilir. Bu yüzden girişimcilerin hukuk ve mali konularda uzman olan danışmanlar ile yola çıkması yararlı olacak.
4) Profesyonel kişilerden destek almamak
Bir girişimin desteksiz bir şekilde hayat bulması, büyümesi ve gelişmesi son derece zordur. Bu yüzden girişimciler mutlaka profesyonel anlamda destek ve danışmanlık almalıdır. Girişimcinin belki danışman desteği alacak çok fazla bütçesi olmayabilir ancak bu tür profesyonel kişilere yüksek ücretler ödenmesinin de bir sebebi olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor.
5) Hatalı ortaklıklar kurmak
Girişimciler yola ortak ile devam edecekse adımların daha sağlıklı atılması gerekiyor. Ortaklar arasında görüş ayrılıkları, iş konusundaki artı ve eksikler girişimin geleceği açısından önem taşıyor. Büyük umutlar ile başladıktan sonra ortakların uyuşmaması nedeniyle son bulan çok girişim olduğunu akıldan çıkarmamak lazım.
6) Bilgi sahibi olunmayan alana girmek
Girişimcilerin sıkça yaptığı hatalardan biri de bilgi ve tecrübe sahibi olmadıkları alanlarda bir şeyler yapmaya çalışmaları. Girişimin başarılı olması açısından kurucular arasında en az bir kişinin o alana hakim olmasında yarar var. Sektörün çok karlı olduğu duyduğu için hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişilerin girişimlerinin başarılı olma ihtimali yok denecek kadar az.
7) Sermayeyi yanlış kullanmak
Girişimlerin hepsi belli bir sermaye ile başlar. Sınırlı imkânları en iyi şekilde kullanarak yola devam etmek, girişimlere yatırım ve destek alana kadar çok önemlidir. Bu yüzden ilk başlarda ihtiyaç dışındaki şeylere çok fazla yatırım yapmamak lazım. Girişimcilerin hesabın şaşmaması açısından kişisel ve iş için ayırdığı hesabı ayrı tutmasında yarar var.
ve bunlar’a ek bir sürü örnek verilebilir “iş bitiricilik konusunda sabırsız olmaları, işlerine aşık oluşları ve bu yüzden bir çok hataya düşmeleri” gibi çoğaltılabilir ben en sık ve en önemlilere değinmek istedim bir internet girişimcisi olarak, sizlere bu yazıda genç yaşta başarılı olan bir örnek ile veda etmek istiyorum .
Genç yaşta milyarder oldu
Başarılı internet girişimlerine örnek olarak 2007’de kurduğu Twitter tarzı micro blog servisi Tumblr ile David milyarder olan Karp’ın 15’li yaşlarda başlayan internet girişimciliği ile genç yaşta internet sektöründe milyarder oldu. Tumblr’ı 1,1 milyar dolar fiyatla Yahoo ‘ya satan Karp’ın bulduğu fikir, onu dünyanın en zengin internet girişimcilerinden biri yaptı.